Spring naar inhoud

Insta-inspiratie

Sinds een paar jaar ben ik actief op Instagram. En hoewel ik eerder sociale media (Facebook) had afgezworen omdat ik het zonde van mijn energie en tijd vond, heb ik op Instagram weer nieuwe energie opgedaan. Vooral nieuwe creatieve energie, en inspiratie op het gebied van kunst en reizen. Ik gebruik het platform weinig om mensen te volgen die ik ken. Ik gebruik het vooral om accounts te volgen van illustrators die ik interessant vind, of mensen die me op een of andere manier inspireren.

Op deze pagina wil ik je graag deelgenoot maken van mijn insta-inspiratie, door je voor te stellen aan een aantal Instagrammers die mij inspireren!

Bewust en/of groen leven

Hedwig Wiebes

Hedwig besloot in 2016 om haar appartement en baan in Amsterdam op te zeggen en met haar vriend te gaan wonen en werken in Chewey, hun volkswagenbusje. Al reizend, wonend en werkend door Europa houdt ze haar volgers op de hoogte van hoe zo’n vrij leven eigenlijk is, wat ze belangrijk vindt in het leven en wat voor schoons ze allemaal op haar weg tegenkomt. Inspirerend!

Jurianne Matter

Jurianne is een designer en ontwerper van wooninspiratie. Toch vind ik haar account vooral interessant om de prachtige foto’s en video’s van haar dagelijkse ochtendwandelingen over de Bussumse heide. Ze heeft een scherp oog en neemt je mee de natuur in om te genieten van alles wat je daar tegen komt.

Mama Botanica

Iris is gek op planten en die gekte deelt ze graag op haar website, haar instagram-account en in haar nieuwe boek ‘Stek je Plant’. Regelmatig deelt ze heerlijke foto’s van haar urban jungle-appartement en van nieuwe stekjes. En op haar YouTube-account vind je nuttige filmpjes over hoe je planten moet stekken en verzorgen. Love it !

Kwetsbare held

Wout was ooit topsporter, maar haalde zichzelf onderuit met perfectionisme en zich vergelijken met anderen. Nu heeft hij van kwetsbaarheid zijn speerpunt gemaakt en gaat hij met videocamera de straat op om mensen te interviewen over kwetsbaarheid, bewust leven, drijfveren, verbondenheid en andere toffe thema’s! Ook deelt hij regelmatig over zijn eigen kwetsbaarheid om hier meer openheid in gesprek over te creëren.

View this post on Instagram

In februari ben ik 31 jaar geworden. Langzamerhand beginnen er wat rimpels te komen rond mijn ogen. Mijn wenkbrauwen lijken iets meer te gaan hangen en mijn gezicht wordt smaller. Het is heel subtiel allemaal, maar toch begin ik het ouder worden te zien. Af en toe maakt het me bang te weten dat die jeugd niet meer terugkomt. Het snelle herstel. De ongecompliceerdheid. Het gevoel van 'een ander lost het wel op'. Maar meestal voelt het volwassen worden als een voorrecht. Waar mijn wenkbrauwen misschien iets meer gaan hangen, voelt het alsof mijn ogen steeds verder opengaan. Ik heb het geluk dat ik door mijn nieuwsgierigheid mensen met een bijzonder verhaal mag ontmoeten en bevragen. Hoe langer ik bezig ben, hoe meer ik erachter kom dat dit mijn leven flink verrijkt. Alsof ik door die mensen méér ogen krijg. Steeds weer een nieuw perspectief, een nieuwe manier van kijken. Zoals die keer toen ik houthakker Djahoumar interviewde. Hij is nagenoeg blind. Toen ik hem vroeg of hij zich beperkt voelde, zei hij meteen: ‘nee, de enige beperking die ik voel is dat andere mensen naar mij kijken alsof ik beperkt ben. Daar heb ik lang over nagedacht. Wie is er nu eigenlijk beperkt? Misschien wel de belangrijkste les die ik stap voor stap leer, is dat verbinden begint door te kijken door de ogen van een ander. Laat die rimpels maar komen. foto door: @emmily_b #ouderworden #leren #ogen #anderskijken #persoonlijkegroei #kwetsbareheld #wieisernoubeperkt #rimpels

A post shared by Wout van Wengerden (@kwetsbareheld) on

Scharminkel

Schrijver, dichter, woordgrapkunstenaar en levenscriticus. Bas kijkt goed naar het leven en schrijft er geestige stukjes over vol slechte woordgrappen en grappige wentelingen. Hij durft best kritisch te zijn op de maatschappij en op hoe we dingen doen en is daarom erg fijn om te volgen.

View this post on Instagram

Zo tref je mij aan. Op het station. Leunend tegen muren of schuttingen. Drinkend van mijn Frappuccino. Altijd zwoel, altijd billen first, altijd fresh. Dit is wie ik overal ben, ook als je mij tegenkomt in een huis-tuin-keukensituatie: een insta-model. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ OKÉ, NOT. Als je van mij een foto maakt op het station en vervolgens mijn gefotografeerde blik bekijkt, vraag je je meteen af of mijn cavia Wammes is overleden. Wanneer ik tegen een muur leun, ben ik vooral bang dat er mos op mijn jas blijft plakken. En op het moment dat ik een Frappuccino drink, zie je mij vooral denken waarom koud geworden koffie in vredesnaam als dure delicatesse wordt aangeboden. IT’S DISGUSTING (disguccino). ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Toch zie ik heel veel mensen kiekjes maken alsof hun hele leven één grote modellenparade is. Even dat kontje omhoog (door je been in een onmogelijke hoek te houden), even die lipjes getuit, even dat nonchi handje in het haar. Alsof je diegene spontaan in die pose op stoeptegels of het station treft. Helaas niet. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Probeer maar eens een hele treinrit je lippen te tuiten. Naast een lachende coupé krijg je zulke zure kaakpijn dat je de eerstkomende dagen geen ‘spontane’ Insta-foto meer kan schieten. Zwoelheid en ogenschijnlijke perfectie zijn dus een – niet de hele dag vol te houden – momentopname, een romantisering van de werkelijkheid. Wel vermakelijk, maar niet 24/7 aanwezig. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Ik probeerde ook te poseren, maar bovenstaande houdingen zijn voor mijn lichaam bijna onmogelijk (het deed zelfs pijn aan spieren die ik tot deze shoot bij @eobeam nog niet kende). Daarnaast noem ik mijzelf @scharminkel, zodat je mij hopelijk niet te serieus neemt. Want ondanks al die schijnbaar talrijke Insta-modellen mogen we best onthouden dat iedereen zweet, stinkt, zich verslikt in frikandelbroodjes, zijn of haar grote teen stoot aan een tafelpoot en een hardop niest tijdens de uitvaart van cavia Wammes. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Ondanks dat je billen, lippen en lijf even niet in de modellenmodus staan. Je vier uur hebt geslapen en een grijze trainingsbroek plus baggy sweater je grootste zondagsvrienden zijn. Je bent en blijft een zalig menswezen. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Je bent mooi. Hoe dan ook. 💛

A post shared by Bas Derks (ditisderks.nl) 💛 (@scharminkel) on

Illustratie

Nina Maakt

Nina is illustratrice en ze maakt me blij. Met haar vrolijke illustraties van van alles en nog wat, maar ook van haar dagelijkse updates over hoe het leven als freelance illustrator eruit ziet, hoe ze omgaat met hooggevoeligheid en hoe ze geniet van dagelijkse kleine dingen. Elke vrijdag deelt ze een illustratie met iets kleins wat haar blij maakt onder de titel “Random things I like”.

Marloes de Vries

Marloes, nog zo’n heerlijk mens. Leuke, simpele illustraties over every-day-life (met een goeie dot zelfspot) en over zelfliefde. Ook zij deelt regelmatig dingen over haar persoonlijk leven, zoals hoe ze omgaat met introvert zijn, tijd voor zichzelf nemen om op te laden en sociale druk. Inspirerend!

Maggie Cole

Maggie is echt zo´n lekker knettergek mens. Deelt in haar stories niets dan oldschool muziek, gekke dansjes, foto´s met een raar filter en dergelijke, maar upload op haar pagina werkelijk prachtige illustraties in haar eigen persoonlijke stijl. Mooie portretten en tafereeltjes uit het dagelijks leven, met prachtige kleuren en toffe details. Ik raak er nooit op uitgekeken!

View this post on Instagram

Toilet Coffee™️

A post shared by Maggie Cole (@maggiecoledraws) on

Planet Prudence

Prudence is een Vlaamse illustratrice, bekend van haar karakter met blauw/paars haar. In haar tekeningen deelt ze alledaagse (on)gemakken op een grappig herkenbare manier. Ook is ze erg actief en gemotiveerd om het gesprek over mentale gezondheidsproblemen aan de gang te krijgen en deelt ze graag dingen over zelf liefde en geloven in jezelf.

View this post on Instagram

What’s your favorite season? 👇🏼💜 [PLEASE READ- I NEED YOUR HELP! If my comics put a smile on your face and if you have some change in your pocket, you can put $1 in my virtual tip jar and become a part of my exclusive Patreon family in order to keep putting a smile on your lovely faces and help me create these comics. Link is just below 👇🏼💜 each and every $1 allows me to make more free time to make more comics, books, tutorials, talks with you,.. 💜] 🌙 I dropped the sketches on my Patreon page btw 🌙 ~ 🎁 SHOP 🎁: www.planetprudence.com/shop 🌈PATREON🌈: www.patreon.com/planetprudence ~ Copic markers by @buschvanderworp ~ . #patreoncreator #helpme #datinglife #millenniallife #summerfeelings #swimmingpooltime #freelanceartist #freelanceillustrator #happiness #positivethoughts #thatsdarling #mentalhealth #selflove #selfcare #thehappynow #funny #womenownedbusiness #comic #comics #webcomic #createdtocreate #bodypositive #bopo #feminism #funnycomics #dailycomic #justgirlythings #instacomic #creativeentrepreneurs #illustrationgram

A post shared by Planet Prudence (@planetprudence) on

Lieke van der Vorst

Lieke illustreert prachtige platen onder de naam LiekeLand. De platen vertellen van een wereld vol planten, dieren en mensen die in harmonie samenleven, in een hele eigen stijl. Daarnaast heeft Lieke met haar vriend een oud huisje gekocht en opgeknapt in duurzame stijl, wat ik óók heel inspirerend vind!

Schrijven/Kunst/fotografie

Versjes van Lars

Heb Lief. Dat is wel zo’n beetje de bottom-line van de versjes van Lars. Lars schrijft lieve versjes, over liefde, verbondenheid, het mooie van het leven en dat we een beetje aardiger voor elkaar en onszelf mogen zijn. Getypt op een ouderwetse tikmachine! Goed voor een dagelijkse dosis positiviteit.

Momo

Momo is de trouwe viervoeter van fotograaf Andrew (Knapp). Met enige regelmaat vind je op hun instagram-pagina een zoekplaatje waarin je in een prachtig landschap moet zoeken naar Momo die zich ergens schuilhoudt. Goed voor je concentratievermogen en een glimlach op je gezicht. En het is hartverwarmend om getuige te zijn van de goede band die Andrew en Momo hebben, te zien op alle foto’s en filmpjes die hij uploadt.

Tanaka Tatsuya

Deze man is ge-wel-dig. Hij maakt hele minitatuurwerelden vol dagelijkse voorwerpen, die dan ineens een heel andere functie hebben. Elke keer weer verbaas ik me over zijn spitsvondigheid en de professionaliteit waarmee hij de scene bouwt en fotografeert. Ik word er zo blij van!

Humans of Amsterdam

Debra gaat regelmatig de straat op met haar camera om mensen en hun verhaal te portretteren in foto en verhaal. Deze verhalen zet ze op haar instagram-account, maar zijn ook gebundeld in een boek. Het laat zien dat werkelijk iedereen een verhaal heeft en het waard is geïnteresseerd in te zijn. Alleen al die boodschap spreekt me aan, maar het is de kleurrijke verzameling mensen met uiteenlopende verhalen die me inspireert.

View this post on Instagram

''My father has never been able to fully accept the fact i'm in a wheelchair. My mother on the other hand has always been my support system. Three months after I became disabled she passed away. She was dealing with an alcohol addiction and unfortunately it became her death. A few weeks before she passed away, she had gone to the market to do some groceries. When she came back she was all excited because she had seen someone in a wheelchair that was full of positive energy and managed to move easily and smoothly in his wheelchair. She said: 'Paula, one day you will be just like that. You will be able to move just as fast and energetic in your wheelchair.' A few weeks later she died. When she passed, I was only 25 years old. It was the very first time I really felt handicapped. Life without her was so incredibly difficult. I’ve dealt with many depressions after that but the story she told me that day has helped me to never give up on life.''

A post shared by Humans of Amsterdam (@humansofamsterdam) on

Maartje van Diepenbrugge

Maartje ken ik uit mijn stad, als zangeres én heel tof mens. Toen ik haar op instagram tegenkwam was ik helemaal verbaasd. Ze blijkt op allerlei vlakken ontzettend creatief. Prachtige tekeningen, schilderijen, borduurwerkjes die levensecht op foto’s lijken en hele vrolijke, creatieve collages van huis-tuin-en-keuken-tafereeltjes van haar gezin. LOVE IT!

Versjes van Mar

Marlouk schrijft poëzie met krantenknipsels. Lieve, grappige of mooie gedichtjes, om steeds weer naar uit te kijken. Ik kende haar vanuit de metro (de treinkrant), maar ben blij dat ik inmiddels vaker gedichtjes van haar mag lezen op haar Instagram-account. En, ook heel fijn, af en toe upload ze een liedje, want ze kan ook práchtig zingen!

Reizen

Globonaut

Globonaut is een open storytelling platform waar nieuwsgierige ontdekkers hun kijk op de wereld kunnen delen. En op Globonaut ben ik een beetje trots. Trots dat er naast alle simpele lijstjes-en-klik-reissites ook een platform is ontstaan waarop diepgaandere reis- en cultuurartikelen worden gepubliceerd. En trots dat ik daaraan mag meewerken. Op de instagram zie je vooral prachtige foto’s afkomstig uit de artikelen. Geniet van de foto’s en klik ook zeker ‘ns door naar het platform zelf, voor gave artikelen!

View this post on Instagram

Taking photos of strangers might be a challenge if you’re shy or introverted, but if you see someone you would like to capture, talk to them first. Introduce yourself and tell them why you would like to take a photo of them. 💬 This way, you transform yourself from a complete stranger into a person with a name. It only takes a few seconds and it works like magic. 🤝✨ • What’s even better is to ask for their names and note them down in your notebook or phone. If you’re planning on writing something along with your photos, this can make your story much more personal as well. • Ummahan, for example, makes traditional carpets in Turkey, near Bodrum. This is a craft that has been passed down from mother to daughter for centuries and generations. 📜👩‍👧 • Full story with 8 steps for taking photos of strangers (respectfully) is now online. Check the link in our bio 📲👁 • Words and photo by #Globonaut founder @roselindebon 📷✍️ . . . . #bodrum #bodrumturkey #topturkeyphoto #igersturkey #igersturkiye #mytinyatlas #sheisnotlost #travelmoments #reisblogger #doyouknowtheway #discoverturkey #visitturkey #turkey_fotos #mugla #ig_turkiye #turkeygram #portrait_today #portraitphotograpy #travelgram #travelmood #travelbug #travelphotograhy

A post shared by Globonaut (@globonaut.eu) on

Roselinde Bon

Roselinde is een topwijf. Creatief, openhartig, gepassioneerd en bewust. Oprichtster van Globonaut, maar ook actief op haar eigen website en instagramaccount, waar ze je regelmatig deelgenoot maakt van haar reizen en van mooie tafereeltjes in o.a. Amsterdam en Breda. Met prachtige foto’s maar ook vaak grappige teksten en interessante weetjes. Leuk om te volgen!

View this post on Instagram

A heat wave in Amsterdam usually means two things ☀️💦 : (1) we ‘relocate’ our living rooms and dinner tables to the streets and canals because no airconditioners 🤷‍♀️😵, and (2) we all meet up with friends to celebrate the summer but also to violently complain about the weather. 🌈🔥 We call this activity ‘zeiken’ (‘pissing’) or ‘ouwehoeren’ (‘oldwhoring’) and you should try it it’s really fun. 👍 First step in Dutch integration program. . . . . #amsterdam #summer2019 #summervibes #amsterdamworld #amsterdamshots #ig_nederland #igersholland #nederland #bestofamsterdam #igtravel #super_holland #thisisholland #igerseurope #besteuropepics #visualsgang #visualvibes #amsterdamcity #citygrammers #urbanphotography #cityphotography #cityscape #cityview #archilovers

A post shared by Roselinde Bon • Storyteller (@roselindebon) on

Kitkat_ch

Martina is een fotografe met een liefde voor weidse, verlaten landschappen in wat onbeminde landen. Regelmatig bezoekt ze (met of zonder haar oude volkswagencamper) landen als Iran, Oman of Marokko, om te genieten van woestijn, bergen en de oosterse cultuur en keuken. Ze is heel actief op Instagram, waardoor je regelmatig het gevoel hebt met haar mee te zijn op reis. Daarnaast deelt ze, wanneer ze thuis is, prachtige foto’s van haar bergdorp Zwitserland en haar geweldige katten.

Ken jij nog toffe instagram-accounts die je bij mij vindt passen? YES PLEASE, stuur me dan zeker een berichtje!